Topkapı sarayı müzesi

 

Topkapı Sarayı Müzesi Tarihçesi

Topkapı Sarayı, Osmanlı Devleti’nin ana merkezi olup, padişahlarında özel hayatını sürdürdüğü yerdir. İstanbul’da ilk kez ikamet etmeye başlamış olan Fatih Sultan Mehmet, 1460 yılında Topkapı Sarayı’nın inşası için emir vermiş, 1478 yılında ise bu saray tamamlanarak, padişahların yaşadığı yer haline gelmiştir. Topkapı Sarayı 1478’de yapıldıktan sonra 1856 yılına kadar da imparatorluğun kalbinin attığı yer olmuştur. 1856 yılından itibaren ise 19.yüzyıl padişahları artık Dolmabahçe Sarayı’nda yaşamaya başlamışlardır. Böyle bir değişiklikte özellikle değişen dünya sistemleri ve mimari etkili olmuştur.

Topkapı Sarayı, temelde üç bölümden oluşur. İlk bölüm Birun bölümüdür ki burada daha çok saraya hizmet eden görevliler yaşarlar. Buraya Bab-ı Hümayun denilen kapıdan girilmektedir.

 

Birun Bölümüne Açılan Kapı Bab-ı Hümayun Kapısı

 

İkinci bölüm Enderun kısmıdır. Buraya Bab-ı Hümayun Kapısı’ndan girildikten sonra sıradaki kapı olan Babüsselam Kapısı’ndan girilir. Bu bölümde ise Kubbealtı bölümü gibi bir yapı ile hemen onun bitişiğinde harem vardır. İkinci kapıda daha çok devlet işleri görüşülmektedir. Aynı zamanda devletin kayıtları da burada bulunmaktadır.

 

Enderun’a Açılan Babüsselam Kapısı

 

 

 

Kubbealtı’ndan Bir Görüntü

 

Üçüncü kısım ise padişahın özel hayatını da sürdürdüğü Harem kısmıdır. Buraya da Babüsaade Kapısı’ndan girilir. Burada hem padişah hayatını sürdürmekte hem de sarayın “devşirme kökenlileri” burada eğitim görmektedir. Bu aynı zamanda sarayın üçüncü avlusuna tekabül eder. Son avlu ise sarayın Hasbahçe kısmıdır. Burada Revan ve Bağdad Köşkleri, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii ve Köşkü, Sünnet Köşkü gibi yapılar yer alır. Hasbahçe daha çok padişahların yazın vakit geçirmiş olduğu ferah alanlardan biridir.

Bütün bunlar yanında saraya bağlı olan başka yapılarda vardır. Bunların başında bir dönem silah müzesi olarak kullanılan Aya İrini Kilisesi, Has Fırın, Darphane-i Amire, Deavi Kasrı, Kimyahane gibi yapılar bunlara örnek olarak gösterilebilir. Bu müstakil yapıların belli başlı olanlarına gezi sırasında da değinilecektir.

 

Harem Kısmına Açılan Babüsaade Kapısı

 

 

 


 

Ziyaret Saatleri :

Müze, Salı günleri hariç, her gün ziyarete açıktır.

Kış Sezonu:  2 Ekim – 1 Nisan arası

Müze, Harem ve Aya İrini, Müze’ye son giriş 16:00 olmak üzere, saat 9:00 – 16:45 arası ziyaret edilebilir.

Yaz Sezonu: 1 Nisan – 2 Ekim arası

Müze, Harem ve Aya İrini Müze’ye son giriş saat 18:00 olmak üzere, saat 09:00 – 18:45 arası ziyaret edilebilir.

Müze Ücretleri

Online Bilet

Topkapı Sarayı Müzesi’ne ve Harem Bölümü’ne internet üzerinden bilet alabilmek için https://muze.gov.tr/bilet_almak_istiyorum adresine gidebilirsiniz. Online bilet ile ilgili tüm sorularınızın cevaplarını bu linkte bulabilirsiniz.

Müze Giriş Bileti: 60 Türk Lirası

Harem Bölümü hariç olmak üzere Topkapı Sarayı Müzesi’ne giriş bileti 60 Türk Lirası’dır.

Müze bilet satışlarında grup indirimi uygulanmamaktadır.

Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu Giriş Bileti: 35 Türk Lirası

Müze ile birlikte Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu Bölümleri’ni de gezebilmek için Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu giriş bileti, müze giriş biletinden ayrı olarak 35 Türk Lirası’dır.

Müze Kart Harem Bölümü’nde geçerli değildir.

Harem bilet satışlarında grup indirimi uygulanmamaktadır.

Aya İrini Giriş Bileti: 30 Türk Lirası

Müze Kart Aya İrini’de geçerli değildir

Aya İrini’de grup indirimi uygulanmamaktadır.

Aya İrini ziyareti için alınan bilet, Topkapı Sarayı Müzesi ve Harem bölümü girişi için geçerli değildir.

Bilet Matik

Müze bilet gişeleri önünde ve Sultanahmet Meydanı Hürrem Sultan Hamamı karşısında yer alan biletmatiklerden de biletlerinizi temin edebilirsiniz.

Müze Kart ve Museum Pass

Müze Kart ve Museum Pass çeşitleri hakkında bilgi almak ve kart başvurusunda bulunmak için https://muze.gov.tr adresine gidebilirsiniz.

 


 

ULAŞIM

Atatürk Havaalanından:

Havaalanı içerisinde yer alan metro hattı ile son istasyon olan Aksaray’a kadar gelebilirsiniz. Buradan Yusufpaşa istasyonunda aktarma yaparak Sultanahmet durağında inmeniz gerekmektedir. Aya Sofya Müzesi ve Hürrem Sultan Hamamı önünden geçerek Topkapı Sarayı Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.

Marmaray ile Ulaşım:

Marmaray hattını kullanırsanız Sirkeci istasyonunda inmelisiniz. Cağaloğlu – Vilayet çıkışını takip ederek İstanbul Valiliği önüne çıkabilirsiniz. Buradan sola doğru kıvrılan yolu takip ederek Gülhane Parkı girişine ulaşabilir ve tabelaları takip ederek müzeye ulaşabilirsiniz

Tramvay Hattı İle Ulaşım:

Kabataş Beyazıt – Zeytinburnu istikametinden gelirseniz Sultanamet veya Gülhane istasyonlarında inmeniz gerekir.

Sultanahmet İstasyonundan yürüyerek Ayasofya Müzesi önünden geçerek ve Müze tabelalarını takip ederek müzeye ulaşmanız mümkündür.

Gülhane durağında inmeniz halinde Gülhane Parkı girişine doğru yürümelisiniz. Park girişinde yer alan tabelaları takip ederek müzeye ulaşabilirsiniz.

Müzeye Ait Site Ve Sosyal Medya Hesapları: https://topkapisarayi.gov.tr/tr

E-posta: info@millisaraylar.gov.tr

https://www.facebook.com/topkapi.sarayi.muzesi/

https://www.instagram.com/topkapi_sarayi/

https://twitter.com/topkapi_sarayi

Topkapı Sarayında Ne Tür Koleksiyonlar Var?

  • Avrupa Porselenleri ve Camları
  • Bakır ve Tombak Mutfak Eşyası
  • Çin ve Japon Porselenleri
  • Gümüşler
  • Hırka-ı Saadet ve Kutsal Emanetler
  • İmparatorluk Hazinesi
  • İstanbul Cam ve Porselenleri
  • Padişah Elbiseleri
  • Padişah Portreleri ve Resim Koleksiyonu
  • Silahlar


MÜZE ÖNCESİ ETKİNLİK – A

Topkapı Sarayı Müzesi ( Yönetmen: Hikmet Yaşar Yenigün) adlı belgesel izlenecektir.

Bir sonraki derste yapılacak olan Topkapı Sarayı Müzesi Gezisi için size bir çalışma yaprağı dağıtılmıştır. Bu çalışma yaprağını yukarıdaki linkten yararlanarak yapınız. Çalışma yaprağından elde edeceğiniz bilgiler haftaya yapılacak olan gezide kullanılacaktır.

Müze Öncesi Etkinliklerin Çalışma Yaprağı

 

  1. Topkapı Sarayı Müzesi belgeselinin 00-01 – 01:36 dakikalarını izleyiniz. Bu kesite göre Topkapı Sarayı nasıl bir işlev görmektedir? Yazınız.

 

  1. Topkapı Sarayı Müzesi belgeselinden yola çıkarak o dönem Avrupa’daki şehircilik ve mimari anlayış ile Türk şehircilik ve mimari anlayışı arasında nasıl bir fark vardır? Yazınız.

 

  1. Topkapı Sarayı Müzesi belgeselinin 02:40 -08:00 aralığını izleyiniz. Buna göre Bab-ı Hümayun ve Babüssaade Kapısı hakkında ve avlular hakkında bilgi veriniz.

 

  1. Topkapı Sarayı Müzesi belgeselinden yola çıkarak Enderun’un devlet adamı yetiştirmekte ve Harem’in de saray işlerinin yürütülmesindeki rolü nedir? Belirtiniz.

 

  1. Topkapı Sarayı Müzesi adlı belgeseli izlerken neler hissettiniz? Siz olsaydınız bu sarayı nasıl inşa ettirirdiniz? Neden?

 

  1. Divan-ı Hümayun maddesi ve Divan-ı Hümayun Toplantıları adlı yazıdan yola çıkarak Divan-ı Hümayun’un Osmanlı Devleti için önemi nedir? Yazınız.

 

  1. Divan-ı Hümayun Toplantıları adlı yazıdan da yola çıkarak siz Divan’da hangi rolde olmak isterdiniz ve nasıl bir politika takip ederdiniz?

 

  1. Size verilen Harem Teşkilatı ile ilgili iki yazıyı karşılaştırmalı olarak okuyunuz. Tarihi olaylara bugünden bakmanın nasıl sakıncalar doğurabileceğini Harem Teşkilatı üzerinden tartışınız.

 

  1. Osmanlıların Adalet Kulesi’nin altına Divan-ı Hümayun’u yaptırarak devlet işlerini orada görüşmeleri bir devlet anlayışının yansıması olabilir mi? Siz olsaydınız Adalet Kulesi’nin adını ne koyardınız? Neden?
  1. Divan-ı Hümayun üyelerini yazarak, yaptıkları görevler ve sorumluluklar hakkında bilgi veriniz.

 

 

MÜZE ÖNCESİ YAPILACAK ETKİNLİK – B

Topkapı Sarayı’nın Osmanlı Devleti için önemini kavramak ve anlamak adına aşağıda bazı kanıtlar size verilmiştir. Bu kanıtları dikkatlice inceleyerek aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

KANIT 1: Osmanlı padişahlarına dört asra yakın hizmet veren Topkapı Sarayı esas itibarıyla Birun,Enderun ve Harem olmak üzere üç teşkilattan oluşmaktaydı. Topkapı Sarayı Bab-ı Hümâyun(Padişah Kapısı), Babüsselâm(Selam Kapısı) ve Babüssaâde(Mutluluk Kapısı) adlı üç ana kapı ile dört avlu, Harem, hsa bahçe ve bahçelerden oluşan 700.000 metrekarelik bir alanı kaplayan, üç tarafı denizle çevrili bir konuma sahipti. Birinci avluda sarayın Birun halkına ait odalar, daireler ve hizmet binaları ve koğuşlar bulunmaktadır. Babüsselam’dan girilen orta avlu veya ikinci avlu sarayın en faal bölümüdür. Burası, Divan-ı Hümayun Defterhane, hazinenin bulunduğu, çeşitli merasimlerin yapıldığı avludur. Babüssaade’den de üçüncü avluya girilir, burada Enderun ve ayrı bir birim halinde Harem bulunmakta idi. Padişah bizzat burada yaşardı. Üçüncü avludan dördüncü avluya geçilirdi. Burada Revan Köşkü, Sofa Köşkü, Başlala Kulesi gibi köşkler ve binalar bulunmaktaydı.

Kaynak: Ekmeleddin İhsanoğlu, Osmanlı Devleti ve Medeniyeti Tarihi, Ircica, 1998, s.145.

 

Kanıt 1-2 ve 3’ü inceleyerek aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

a) Topkapı Sarayı, Osmanlı Devleti için ne anlam ifade etmektedir?

b) Topkapı Sarayı’nın bölümleri nelerdir? Bu bölümlerde neler bulunmaktadır?

c) Osmanlıların, padişahın yaşadığı avluya giren kapıya Babüssaade demesinin, nedeni sizce ne olabilir? Padişahlık kurumu bu manada bir mutluluğa açılan bir kapı olarak mı görülmüştür?

d) Verilen fotoğraflardaki mimari hakkında ne düşünüyorsunuz? Daha önce buna benzer mimariyle karşılaştınız mı?

e) Bab-ı Hümâyun Kapısı ve Babüssaâde Kapısı, bugünün mimarisiyle benzerlik gösteriyor mu? Siz olsaydınız bu kapıları nasıl yaptırırdınız? Neden?


KANIT 4: Osmanlı Devleti’nde XV.yüzyıl ortalarından itibaren medrese dışında en köklü eğitim kurumu Enderun’du. Hristiyan ailelerden devşirilen değişik aşlardaki çocuklar önce Müslüman Türk ailelerin yanında Türkçe’yi, İslamî esasları ve adabı öğrendikten sonra Galata Sarayı, İbrahim Paşa Sarayı, Edirne Sarayı gibi acemi oğlanlar saray ve kışlalarında bedeni ve ruhi kabiliyetlerini geliştirecek dersler ve talimler görürlerdi. Bir süre sonra da çıkma adıyla ayrılarak çeşitli askeri birlikler içerisine dağıtılırlar, üstün kabiliyetli olanlar ise daha yüksek seviyede eğitilmek üzere Enderun’a alınırdı.

Kaynak: Ekmeleddin İhsanoğlu, Osmanlı Devleti ve Medeniyeti Tarihi, Ircica, 1998, s.150.

KANIT 5: Enderun Mektebi devletin asker ve mülkî yüksek kademe yöneticilerini yetiştirmek için özel eğitim veren bir öğrenim, eğitim ve uygulama yüksek okuludur. Bu bağlamda öğrenciler eğitimleri başlar başlamaz belirli düzeylerde uygulama sorumluluğu üstlenirler. Buradan çıkan ve belirli bir süre görev yapan kişiler sadrazamlığa dahi yükselebilirdi. Enderun’dan toplamda 56 sadrazam çıkmıştır.

Kaynak: Erol Özbilen, Bütün Yönleriyle Osmanlı, İz Yayıncılık, İstanbul, 2014, s.114.

Kanıt 4 ve 5’i okuyarak aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

a) Enderun Mektebi’nde nasıl bir eğitim sistemi vardır?

b) Enderun Mektebi’nin amacı ve Osmanlı Devleti için önemi nedir?

c) Siz olsaydınız Enderun Mektebi’nde eğitim görmek ister miydiniz?

d) Sizce Enderun Mektebi’ne alınan çocuklar nasıl hissetmiş olabilirler?

e) Enderun Mektebi’ni günümüz eğitim sistemiyle karşılaştırınız. Sizce bugün Enderun Mektebi’ne benzer bir kurum var mıdır?


KANIT 6: Harem-i Hümayun’a getirilen acemi cariyeler önce Enderun Mektebi usulünde iki odalı bir mektebin şakirdeler sınıfında İslami bilgiler ve görgü eğitimine tutulurlardı. Bu kısımda yeterince eğitilirler ve sonra gedikliler sınıfına alınırdı.

Kaynak: Erol Özbilen, Bütün Yönleriyle Osmanlı, İz Yayıncılık, İstanbul, 2014, s.114.

 

KANIT 7: İslam dünyasında, eskiden beri yaygın olarak bilinen bir terim olarak harem, sarayların ve büyük evlerin sadece hanımlara tahsis edilen bölümü ve selamlığın mukabili olarak kullanılmıştır. Haremde valide sultan, hasekiler, şehzadeler, padişah kızları, ustalar, kalfalar ve cariyelerin yaşadığı bilinmektedir. Valide Sultanlar padişahların anneleriydi. Sarayın en nüfuzlu ve dışarı ile irtibatı olan hanımlarıydı. Padişahların hanımları da haremde yaşardı ve ikbal, hasek, kadın efendi gibi isimler alırlardı. Padişah kızlarına ise genelde “sultan” denmekteydi.  Padişahın erkek çocukları ise “şehzade” unvanıyla anılıyordu.

Kaynak: Ekmeleddin İhsanoğlu, Osmanlı Devleti ve Medeniyeti Tarihi, Ircica, 1998, s.147-150.

Kanıt 6 ve 7’yi dikkatlice okuyunuz.

a) Osmanlı Devleti’nde Harem, hangi bölümde yer almaktadır ve nasıl bir işlevi vardır?

b) Osmanlı Devleti’nde Harem’de kimler yaşamaktadır?

c) Sizce Valide Sultanlar, Hasekiler ve Şehzadeler Osmanlı Sarayı’ndaki işleyişe müdahalede bulunabilirler mi?

d) Harem’e eğitime alınan cariyeler sizce orada yaşamaktan mutlu olmuşlar mıdır?

e) Siz olsanız Osmanlı Haremi’nde yaşamak ister miydiniz?

f) Kanıt 6-7 ve 8 karşılaştırıldığında Harem’e dair görüş farklılıkları vardır. Siz Harem hakkında ne düşünüyorsunuz ve Neden?


 

 

 

 

 


 

MÜZE SIRASINDA YAPILACAK ETKİNLİK

Soru – Cevap Ve Not Alma Etkinliği

Müze Esnasında :

  • İzlediğiniz belgesel ve okuduğunuz yazılardan yola çıkarak Topkapı Sarayı’nın mimari, sosyal, kültürel özelliklerinden dolayı sizde uyandırdığı hisleri not ediniz.
  • Osmanlı Mimarisi ile günümüz mimarisi arasında nasıl farklar bulunmaktadır?
  • Divan, Enderun, Harem gibi bölümler göz önüne alındığında Topkapı Sarayı’nın sadece padişahın ikametgâhı olmadığı söylenebilir mi? Düşününüz.
  • Gezilen yerler arasında siz sarayın hangi bölümünde yer almak isterdiniz ve çalışmak isterdiniz? Düşününüz.
  • Sarayda en çok dikkatinizi çeken iki yeri ve özelliklerini not alınız.
  • İzlediğiniz belgesel ve okuduğunuz yazılardan yola çıkarak, okuduklarınız ve izledikleriniz, saray gezinizde edindiğiniz bilgilerle örtüşüyor mu? Karşılaştırınız.

 

MÜZE SONRASI ETKİNLİK

Yaratıcı Drama Etkinliği

Müze sonrasında sınıfta ; müzede öncesinde edindiğiniz bilgiler ve müze esnasında edindiğiniz bilgileri de kullanarak bir yaratıcı drama gösterisi yapacaksınız. Konular sizin için hazır verilmiş olup, konulardaki olayları doğaçlama oynayacaksınız.

 

Yönerge

  • Altı kişiden oluşan beş gruba ayrılınız.
  • Altı kişiden her birinin şikayet ya dileği olan bir kişi veya iki kişi, sadrazam, defterdar, kazasker, katip, Çavuşbaşı,Reisülküttap,Yeniçeri görevlerini üstlenecek şekilde paylaşım yapınız. Oyuna göre, görevliler değişebilir. Çavuşbaşı görevini üstlenen bir kişi bir oyunda başka bir rol de üstlenebilir.
  • Aşağıda size verilecek olan konular üzerinde doğaçlama drama etkinliğini gerçekleştiriniz.
  • Her grubun oyun süresi 5 dakikadır.

DRAMA KONULARI

 

1.Grubun Konusu :

Roller: Bir vatandaş, Sadrazam, Kazasker, Defter Emini, Çavuşbaşı, Katip

Osmanlı tebaasından olan biri, kendi toprağını ele geçirmiş olan başka bir tebaa hakkında şikayette bulunmak üzere Divan-ı Hümayun’a başvurur. Çavuşbaşı, kişiyi içeri alır. Tebaadan olan kişinin derdini dinleyen Sadrazam onu Kazasker’e yönlendirir. Kazasker, toprak kayıtlarını defterdardan görmesini ister. Defterdar ise defter emininden kayıt defterlerini taramalarını ve neticeyi kendisine ulaştırmasını ister. Elde edilen neticeler doğrultusunda tebaanın haklı olduğu Defterdar’ın yazmış olduğu arz ile Kazasker’e iletilir. Kazasker de tebaayı haklı bulup bu iş kararın onaylanması için Sadrazam’dan mühür koymasını ister. Sadrazam katibe, tebaanın haklı olduğuna dair bir tezkire çıkararak bunu katibe yazdırır.

2.Grubun Konusu :

Roller : İki erkek vatandaş, Sadrazam, Kazasker, Defter Emini, Katip

Osmanlı tebaasından olan iki erkek vatandaş Rusçuk’tan İstanbul’a Divan’a gelir. Erkeklerden birinin adı Ahmet diğerininki ise Mehmed’dir. Ahmet, Mehmed’in kendi erkek kardeşini öldürdüğüne dair iddialarda bulunmuş ve bu konuda Rusçuk Kadısı Ahmet’i haksız bulmuştur. Ahmet, Kadı’nın itirazına dair mektubunu Divan-ı Hümayun’a bir arzuhal ile bildirmiştir. Arzuhali dikkate alınan Ahmet, Mehmet ile birlikte Divan-ı Hümayun’a çağırılır. İki şahıs da Çavuşbaşı tarafından içeri alınırlar.

Ahmet, tıpkı Rusçuk Kadısı’na anlattığı gibi Mehmed’in kendi erkek kardeşini öldürdüğünü, hatta kadının dahi Mehmed ile işbirliği yaptığını söyler ve bu meramını ilk olarak Sadrazam’a anlatır. Sadrazam, cinayet ve toplumsal hukuk davaları ile Kazasker ilgilendiğinden davayı ona yönlendirir. Kazasker, bu konuda kadının vermiş olduğu hükmü yeniden sorgulamaya açar ve Defter Emini’nden bu konuda verilmiş hükmü ister. Defter Emini, hükmü Kazasker’e getirir. Kazasker ise bu konuda tatbikat yapılması gerektiğini, Sadrazam’a bildirir. Sadrazam, katibe şu kararı yazdırtır : Davanın yeniden sorgulanması, Rusçuk Kadısı’nın da İstanbul’a Divan’a gelmesi, bölgeye bir teftiş heyeti gönderilerek gerçeğin anlaşılması. Bundan sonra tarafların olay anlaşılana kadar İstanbul’da kalması gerektiği Sadrazam tarafından şahıslara söylenir.

 

 

3. Grubun Konusu :

Roller : İki şahit, Kısa Abdürrahim Paşa, Sadrazam, Kazasker, Yeniçeri ve Çavuşbaşı

Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki toprağı olan Budin’de Vali olan Kısa Abdürrahim Paşa’nın görevini kötüye kullandığı anlaşılmıştır. Abdürrahim Paşa, bölgede salgınlar yaparak halka zulüm etmekte ve haksız vergi toplamaya çalışmaktadır. Ahali bu durumdan bıkarak toplu şikayetini Divan-ı Hümayun’a bölge kadısı aracılığı ile ulaştırmıştır. Bunun üzerine Divan-ı Hümayun bölgede tatbikat yaptırarak, bölge eşrafından iki kişiyi ve Abdürrahim Paşa’yı Divan-ı Hümayun’a çağırır. Divan-ı Hümayun’a gelen kişiler, Çavuşbaşı tarafından içeri alınır.

Sorun ahali ile bir devletli arasında olduğundan Sadrazam ilk olarak ahalinin şikayetlerini ve kanıtlarını dinler. Bunun neticesinde Abdürrahim Paşa’nın savunmalarını dinler ve Kazasker’e ne yapılması gerektiğini danışır. Kazasker, bölge kadısından gelen yazıları dikkate alarak Abdürrahim Paşa’yı suçlu bulur. Sadrazam ise, katibine bir tezkire yazdırarak, Abdürrahim Paşa’yı görevinden alır ve Çavuşbaşı, yeniçeriler aracılığı ile Yedikule Zindanları’na hapsedilmesini emreder. Böylece dava kapanır.

4.Grubun Konusu :

Roller : Avusturya Elçisi Kont de Amizinus, Sadrazam, Vanî Mehmed Kadir Efendi, Kazasker, Çavuşbaşı, Yeniçeri

Osmanlı Devleti, ezeli rakibi Avusturya ile barış imzalamak üzeredir. Bunun için Avusturya Elçisi Kont de Amizinus İstanbul’a Divan-ı Hümayun’a gelir. Onu İstanbul’da Reisülküttap Vanî Kâdir Efendi karşılar. Yaklaşık bir hafta bekletilen Kont de Amizinus, Divan-ı Hümayun kapısının önüne getirilir. Çavuşbaşılar tarafından Divan’a sokulan Amizinus sadrazamın yüzüne pek bakamadan, dileklerini Sadrazama ve bütün divan erkanına iletir, devleti adına barış yapmak istediğini söyler. Arada birkaç ufak sürtüşme yaşanır, Sadrazam Vac ve Peşte Kaleleri’ni Avusturya Elçisi’nden ister. Avusturya Elçisi ile bir türlü antlaşma sağlanamaz. En sonunda öğle namazı ile Divan görüşmelere ara verir. Öğle Namazı’ndan sonra ise Sadrazam ile Kazasker, sofralarında elçiyi ağırlarken, diğer Divan erkanı kendi arasında yemek yerler. Bu yemek sırasında Sadrazam isteklerini elçiye yineler. Elçi sonunda baskılar karşısında bu isteği kabul etmek zorunda kalır ve yemeğin ardından ülkesine dönmek üzere Divan-ı Hümayun’dan ayrılır. Ardından Reisülküttap Vanî Mehmed Efendi ve yeniçeriler tarafından da kendisine refakât edilir.

5.Grubun Konusu :

Roller: Ulak, Sadrazam, Yeniçeri Ağası, Kazasker, Şeyhülislam, Padişah

Osmanlı Devleti, Lehistan Devleti ile son zamanlarda sorun yaşamaktadır. En sonunda Lehistan’ın Osmanlı topraklarına girdiği ve halkı katlettiğine dair sınırdan Osmanlı Divanı’na mektuplar ulaşmaktadır. Son olarak da bu olaylara şahit olan bir ulak İstanbul’a gelir ve Divan’a alınır. Ulak, Çavuşbaşı tarafından içeri alındıktan sonra bütün gördüklerini ve yazanları Sadrazam’a iletir. Sadrazam ve divan erkânı bu olayı dinler. Derhal padişaha haber verilerek, Arz Odası’na gidilir ve Arz’a girilir. Sadrazam, kısaca padişaha olayı anlatır. Padişah, başta Sadrazam olmak üzere, Yeniçeri Ağası ve Kazasker’e de fikrini sorar. Bunlar tavırlarını savaştan yana ortaya koyarlar. Padişah, en son Şeyhülislam’a da Lehistan’a bu durumda savaş açmanın caiz olup olmadığını sorar. Şeyhülislam’da savaş açılmasının dinen caiz olduğunu söyler ve Lehistan’a savaş açılması kararı alınır. Divan-ı Hümayun’a dönen erkân, Lehistan’a savaş açılması ile ilgili kararı yazdırır ve bunu Lehistan ülkesine gönderir.